wtorek, 16 sierpnia 2011

Chleb ekologiczny

Składniki:
1 kg mąki
1 szkl.otrąb pszennych
1/2 szkl. platków owsianych
1/2 szkl. płatków jęczmiennych
1/2 szkl. zmiażdżonych płatków kukurydzianych
1/4 szkl. siemienia lnianego
1/4 szkl. pestek słonecznika
Rozczyn:
3 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
10 dag drożdży
1 litr letniej wody
- tłuszcz do smarowania foremek
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce i do tego wlewamy rozczyn. Dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami. Wkładamy wyrośnięte ciasto i odstawiamy na 10 minut. Posypujemy siemieniem i słonecznikiem. Pieczemy 75 minut w temp. 180 .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz