sobota, 13 sierpnia 2011

Ciasto - miętuś

Składniki:
800ml śmietanki kremówki 30%
40 dag miętowych pastylek
20 dag mąki
5 jaj
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
3 zagęstniki do śmietany fix
2 czubate łyżki kakao
1/2 torebki proszku do pieczenia
wiśnie do dekoracji
8 pastylek odłożyć do dekoracji, a resztę zalać śmietana i podgrzewać, mieszając aż powstanie jednolity krem. Ostudzić. Białka ubić, dodać 3/4 szkl. cukru i cukier waniliowy. Ubić, wymieszać z żółtkami, mąką, kakao i proszkiem.Wlać do tortownicy i piec 35 minut.Ostudzić i przekroić na 3 placki. Czekoladową śmietankę ubić z resztą cukru i zagęstnikami. Kremem przełożyć placki i posmarować wierzch. Ozdobić.

1 komentarz: